Wereld van verschil

Het is niet altijd makkelijk om het verschil te maken. Sterker nog, waarom zou je dat eigenlijk willen?

Er zijn waarschijnlijk meer redenen te bedenken waarom je het níet zou doen dan wel. En toch roept zanger Gerald Troost op om het verschil te maken: ‘Ook al lijkt het niet zoveel, elke daad van liefde maakt een verschil.’ Als er ìets is wat we bij De Baanderij herkennen, dan is dát het wel! Met onze eigen ogen zien we hoe een opgeknapte computer een wereld van verschil maakt in het leven van een student in Somalië. En de vele containers en vrachtwagens die weer geladen zijn, brengen letterlijk een wereld in beweging. Of wat denk je van de vele vrijwilligers die afgelopen jaar hun handen uit de mouwen hebben gestoken om een ander te helpen? Het is een daad van liefde!

‘Breng je wereld in beweging, breng de mensen bij elkaar en leef met liefde. Steek je handen uit de mouwen, geef het beste wat je hebt, o help de ander en maak een verschil.’

WAT DOE JIJ EIGENLIJK OM HET VERSCHIL TE MAKEN?

Het begint bij bewustwording. Want het helpt wel degelijk om je handen uit de mouwen te steken en een ander te helpen. Maar als je díe stap nog niet kan zetten, dan kan je toch het verschil maken… door ambassadeur te zijn en te tanken bij het enige Goede Doelen Tankstation van Nederland! Tenslotte maakt elke daad van liefde een verschil.

Ongekend

Als ik de afgelopen periode zou moeten omschrijven in één woord, dan zou ik zeggen: ongekend!

Want of het nu gaat om de brandstofprijzen of de situatie in deze wereld, het is een ongekende tijd. Waar we wellicht dachten dat 2022 een tijd zou worden om bij te komen van de COVID-19 pandemie, lijkt het meer op een wedloop waar alleen het recht van de sterkste geldt. Een wereldwijd klimaatprobleem, oorlog in Europa, stikstofcrisis in Nederland en thuis meer uitgaven dan inkomsten. Het is ongekend.

Wat ook ongekend is, is de inzet van vele vrijwilligers bij De Baanderij. Maar ook de trouw en loyaliteit waarmee u komt ‘tanken en schenken’ bij het enige Goede Doelen Tankstation van Nederland. Ongekend zijn ook de verhalen waar we deelgenoot van worden wanneer u kleding komt brengen. En ook de enorme opdrachten die we in de afgelopen periode hebben mogen oppakken voor tal van hulporganisaties. In deze nieuwsbrief delen we verder de ongekende aandacht van de media, die De Baanderij ontdekte, en een ongekend overzicht van de projecten van De Baanderij in 2022. Zonder uw betrokkenheid, op welke wijze dan ook, was dit alles niet mogelijk geweest.

Dankzij uw bijdrage steunt u onze wereldwijde hulpverlening.
Een ongekende prestatie!

NIEUWSBRIEF

De december-nieuwsbrief is er weer! Vol met tal van projecten die mede door uw hulp zijn mogelijk gemaakt.

En natuurlijk alle info over ´TERUG NAAR DE BASIS IN 2016´.

Klik hier om ´m direct te lezen.

ID COLLEGE WORKSHOP

Onder leiding van Senior-docent Motorvoertuigentechniek J. de Jong van het ID College in Gouda, zijn 12 studenten aan de slag gegaan met project LEGERTRUCK. Deze unieke opdracht wordt samen met De Baanderij geboden om vakgericht én met meerwaarde het geleerde in de praktijk te brengen. De zogenaamde 4-tonner van Defensie wordt ingezet in rampgebieden als ondersteuning in de logistieke uitdagingen, zoals ruig terrein, zand, rotsen, water enzovoorts. Door de degelijke techniek zijn juist deze voertuigen erg geschikt in tegenstelling tot de moderne trucks die veelal vol (storingsgevoelige) elektronica zitten. Het project LEGERTRUCK omvat het demonteren van een sloopcabine en het plaatsen van een compleet exemplaar. Er is drie dagen voor de klus uitgetrokken. Een mooi streven en goed doel voor de studenten die deze ervaring niet snel zullen vergeten.

           

NOODHULP OP DE BALKAN

www.stichtingproplan.nl 
 

FILIPIJNEN 18-11

Rond middernacht vertrekt vanuit Gouda een zending hulpgoederen naar de slachtoffers in het getroffen rampgebied op de Filipijnen. Sinds enige dagen worden vanaf verschillende Europese luchthavens grote chartervluchten uitgevoerd met tenten, zeilen, dekens, keukensets en jerrycans om de eerste nood te lenigen. Vanuit het logistieke centrum De Baanderij wordt op non-profit basis samengewerkt met vrijwilligers voor tal van hulporganisaties.

   

GESLAAGDE OPEN DAG

De open dag bij De Baanderij op 28-09 is naar schatting door ruim 1500 mensen bezocht. Hiermee is de betrokkenheid bij de unieke formule 'u tankt en schenkt' wel bewezen. Deze zonovergoten najaarsdag trok niet alleen veel bezoekers, maar ook vonden ijs, poffertjes en hamburgers gretig aftrek. Ook de vers geperste appel-peer sappen van De Vijfheerenlanden en de hoogstam-appelpunten waren aan het eind van de dag zo goed als uitverkocht.

De veelzijdigheid van de activiteiten en door inzet van tal van vrijwilligers was het programma overvol en voor ieder wat wils. Wie de route-quiz volgde kwam via de opslag van een compleet vluchtelingenkamp, een varend ziekenhuis, een werkplaats en een heus mijnenveld langs alle kramen en activiteiten. Er werd zienderogen genoten door jong en oud!

Naast het vertier mag ook de opbrengst van ruim EUR 3.000 er zijn! Hiermee kan Stichting Proplan het Kinderhuis Emmaus in Bosnië steunen. Zie voor meer info: http://www.stichtingproplan.nl/view/198/35-kinderen-zoeken-onderdakProplan-helpt-en-u.html.

Namens De Baanderij en Stichting Proplan: dank voor uw bezoek en graag tot ziens!

OPEN DAG 28-09

Kom naar de GROENE HART DAG op zaterdag 28 september a.s. tussen 10.00-16.00 uur bij De Baanderij in Gouda (bij regen in naastgelegen hal).

HET TERREIN IS VERANDERD IN EEN BRADERIE
 Kom genieten van alles wat het ‘Groene Hart’ te bieden heeft
 Open huis bij De Baanderij en neem een kijkje in de wereld van de hulpverlening
 Gezellige braderie met tal van activiteiten
 Fotoshoot in een brandweerwagen en ambulance
 Proeven & verkoop van onbespoten fruit, zo uit de boomgaard
 Vers geperst fruit
 Echte boerenkaas, zelfgemaakte jam en ijs
 Neem gerust uw kinderen mee, voor hen is er van alles te beleven
 Live muziek

GRAAG NODIGEN WIJ U UIT!
Laat u verrassen tijdens deze (open)dag met gezelligheid, lekkernijen en vermaak. Het terrein is veranderd in een braderie met heel veel ‘Groene Hart’ producten zoals oude appel- en perenrassen, boerenkazen, honing, verse sappen en bloemen. Geniet mee van de koffie met vers appelgebak, limonade, snoep en heerlijke poffertjes. Ook zijn er o.a. brandweeractiviteiten, kofferbakverkoop met tweedehands koopjes en speelgoed en zijn er prachtige oldtimers te bezichtigen!

VOOR DE KINDEREN
Een illusionist, schminken, luchtkasteel, ponyrijden, schaapjes vertroetelen, koemelken, levensgroot vier op een rij en nog veel meer!

OPEN HUIS
Alle deuren staan die dag wijd open om iedereen kennis te laten maken met alles wat De Baanderij voor hulporganisaties doet. Zo staan er verschillende hulpgoederen en voertuigen klaar voor vertrek. Tevens is er informatie over de activiteiten van het kinderhuis Emmaus.

BELANGRIJK! OPBRENGST NAAR KINDERHUIS
Van alles wat die dag verkocht wordt is de netto opbrengst voor Stichting Proplan, bestemd voor de nieuwbouw van het kinderhuis Emmaus in Bosnië en wordt met 55% verhoogd door Wilde Ganzen.

Kortom, noteer 28 september en geniet van een dag met voor elk wat wils. WELKOM!

GERED GEREEDSCHAP GERED

Na een moeizame, maar waardevolle periode van hard werken is Gered Gereedschap gered! Althans, er kan een periode worden afgesloten en de activiteiten worden met nieuw inzicht opgepakt. Dankbaar voor alle vrijwilligers en donateurs kon op vrijdag 02-08-2013 de eerste container weer vertrekken. Op weg naar een toekomst van vele honderden kansloze jongeren in Oeganda. Samen met het lokale contact van Ugaprivi wordt voorzien in scholing en materiaal. Afkomstig vanuit Nederland, ingezameld in onder andere Praxis bouwmarkten en opgeknapt in de werkplaatsen. De Baanderij is blij dat door hulp van velen het doel kan worden nagestreeft: gereedschap werkt aan toekomst!

   

STEUN GERED GEREEDSCHAP

Gered Gereedschap wil een doorstart maken en een nieuw, afgeslankt landelijk dienstencentrum opzetten. Dit dienstencentrum gaat de aanvragen uit ontwikkelingslanden voor opgeknapt gereedschap beoordelen en de verzending hiervan coördineren in samenwerking met de 30 werkplaatsen van Gered Gereedschap in het land. Voor de doorstart is ongeveer een bedrag van € 100.000 nodig.

Eind maart moest Stichting Gered Gereedschap Amsterdam het landelijk bureau en de daaraan gekoppelde werkplaats in Amsterdam sluiten. Teruglopende inkomsten van donateurs, onvoldoende focus op fondswerving en ontoereikend financieel management maakten sluiting onvermijdelijk.

De Stichting transitie Dienstencentrum Gered Gereedschap wil zorgen voor een doorstart van het landelijk bureau. Het nieuwe dienstencentrum gaat gescheiden opereren van een mogelijk nieuwe Amsterdamse werkplaats. De transitiestichting heeft tevens tot doel de containers te verzenden die geheel of gedeeltelijk gevuld op de kade achterbleven bij De Baanderij te Gouda. Verschillende organisaties waaronder Wilde Ganzen, Tools To Work en de Reclassering hebben hun medewerking toegezegd voor de verscheping van de containers.

De doorstart is alleen mogelijk als er voldoende giften binnenkomen. Er zijn al enkele giften ontvangen van de lokale werkplaatsen. We hebben ongeveer € 100.000 nodig. Elk bedrag is welkom. Als 5.000 supporters € 20 of meer overmaken, dan moet het lukken. U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer IBAN: NL93 ABNA 040 18 40 980 t.n.v.
St. Dienstencentrum GG te Amsterdam.

Gered Gereedschap zamelt gereedschap in, knapt dit op met vrijwilligers en stuurt het naar projecten in ontwikkelingslanden. Daar wordt het gereedschap ingezet bij vakopleidingen en bij het uitoefenen van beroepen als timmerman, loodgieter, automonteur of kleermaker. Scholieren kunnen zo een vak leren en startende ondernemers krijgen de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen.
 

Doordat afgedankt gereedschap een nieuw leven krijgt en niet als afval hoeft te worden verwerkt, draagt Gered Gereedschap bij aan het terugdringen van verspilling van grondstoffen.
Vrijwilligers kunnen via Gered Gereedschap actief deelnemen aan de maatschappij. In de 30 werkplaatsen zamelen ze afgedankt gereedschap in, knappen dit op en maken het verzendklaar. De vrijwilligersgroep vormt een bont gezelschap: gepensioneerde vaklieden, inburgeraars, (tijdelijk) arbeidsongeschikten, bewoners van een asielzoekerscentrum, werkzoekenden en ‘drop-outs’ uit het middelbaar onderwijs werken zij aan zij. Het geeft mensen een nuttige dagbesteding en structuur in het dagelijks leven en het bevordert saamhorigheid en integratie. 
 

NIEUWE NIEUWSBRIEF

Begin december 2012 is de nieuw nieuwsbrief weer uitgekomen! Boordevol informatie over de projecten die afgelopen periode weer zijn mogelijk gemaakt. Samen met tal van hulporganisaties en stichtingen kon De Baanderij weer veel mensen helpen. Lees hier alles! Van Syrië tot Haïti en van Soedan tot Liberia.

Natuurlijk ook weer veel info van Stichting Proplan die op de Balkan betrokken blijft.

Ook niet te vergeten het laatste nieuws over het Goede Doelen Tankstation en de LPG uitbreiding. En natuurlijk de Supercarwash waar met zuiver bronwater uw auto weer straalt!

Tenslotte, maar niet ten minste, de mooie foto´s van kinderen, jongeren en ouderen die geholpen worden met bijvoorbeeld zo´n prachtige sjaal uit de Goudse regio!

De Baanderij verkrijgt AEO status

Sinds het nieuwe jaar een feit is, mag De Baanderij in Gouda de AEO status voeren. Dit internationaal erkende handelskeurmerk is gebaseerd op de wijze waarop wereldwijd opererende bedrijven omgaan met de verantwoordingsplicht voor de veiligheid en beveiliging van de toeleveringsketen.

De Baanderij is een logistiek centrum voor hulporganisaties en verzorgt enkele honderden projecten en transporten op jaarbasis. Inkomsten worden gegenereerd door het Goudse Goede Doelen Tankstation. Toekenning van de AEO-status door de Douane is een erkenning van bewezen betrouwbaarheid en betekent dat zendingen van een bedrijf niet of nauwelijks controle vereisen en daardoor ook met voorrang kunnen worden verwerkt. De Douane kan zich concentreren op niet-AEO-gecertificeerde zendingen, die potentieel meer risico opleveren. Op deze wijze kan de efficiency en snelheid van de douane-afhandeling worden vergroot.

Van de AEO-C classificering die De Baanderij heeft bemachtigd, zijn er in Nederland nog geen 100 bedrijven. Hiermee onderscheidt De Baanderij zich enorm. Vooral de vele hulporganisaties en stichtingen waarvoor op non-profit basis word gewerkt zijn hierbij gebaat. Bij rampen en calamiteiten zijn douaneprocedures geen bottleneck meer, waardoor er daadwerkelijk ´ruim baan´ gemaakt kan worden.

NIEUW: noodvoorraad bij rampen

Om nog sneller te reageren op rampen, kunnen hulporganisaties nu bij 
De Baanderij terecht voor de meeste basale hulpgoederen. Duizenden dekens, muskietennetten, jerrycans en tenten kunnen worden ingezet bij crisissituaties.

Ook voertuigen, waaronder Toyota Landcruisers 4x4 HZJ76, HZJ78 en HZJ79, zowel Hardtop als Pickup, kunnen op korte termijn verscheept worden. Daarnaast zijn ook de zeer praktische 4x4 DAF YA4440 trucks beschikbaar.  

Bij calamiteiten is De Baanderij 24 uur per dag bereikbaar via + 31 628 613170.

   

HAITI - uw hulpgoederen met ca. 2 weken in Port Au Prince!

Om de eerste nood te lenigen op Haiti, biedt De Baanderij haar diensten op non-profit basis aan door charters en deelladingen te organiseren naar Port Au Prince. Stichtingen en hulporganisaties zijn we graag van dienst door ook uw hulpgoederen direct naar de plaats des onheils te vliegen. Met name de vluchten vanuit Amsterdam zijn uitermate geschikt voor kleinere eenheden. Ook vanuit Oostende zijn vluchten mogelijk wanneer er sprake is van grote aantallen of voertuigen en equipment. Stuur uw aanvraag direct aan: info@debaanderij.nl of bel het 24-uurs emergency nummer: +31628613170.

Let op: het is nu ook mogelijk om hulpgoederen in zeecontainers met zo'n 2 weken afgeleverd te krijgen (huislevering!). Vraag aan via: info@debaanderij.nl.

Tevens voorraden van o.a. tenten, veldbedden, dekzeilen en kleding aanwezig!
Nu ook: drinkwaterzakken voor 5000 liter water.

Help Haïti

Gouda, 20-01-2010
Onlangs was daar in Haiti een zware aardbeving met desastreuze gevolgen. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen. De materiële schade is enorm: de beelden van de TV en de krant zeggen genoeg. Wat kan je dan toch doen om iets te doen aan deze enorme ramp in land wat het twee na armste land van de wereld is?

 

Al heel wat jaren is er vanuit De Baanderij in Gouda een intensief contact met organisaties actief in het Caribisch gebied, waaronder Hart voor Haïti. Daar werkt al meer dan 28 jaar Johan Smoorenburg. Onder zijn leiding is een school gebouwd, een vormingscentrum een kerk, een bakkerij, enz. De school en het vormingscentrum zijn volledig verwoest, de kerk en andere gebouwen zwaar beschadigd en wonder boven wonder de bakkerij nauwelijks en deze draait weer. Aan mensen wordt brood en schoon drinkwater uitgedeeld. Ook wil hij graag voedsel/overlevingspakketten uitdelen als daarvoor geld binnen gaat komen iets wat Johan meerdere malen in het verleden ook heeft gedaan.
Geslapen wordt op het sportveld omdat dit de meest veilige plek is. Gelukkig is de temperatuur ’s nachts goed en regent het niet. Johan had ook een eigen kinderdorp, vrijwel alles is verwoest. Op http://www.youtube.com/watch?v=DzWxoe3u3kY ziet u hoe Johan zelf verslag doet van zijn ervaringen.

Heel bemoedigend is de komst van Rik en Sabine Celie, die als artsen echtpaar al ruim 15 jaar werkzaam zijn in Bolivia. Zij hebben letterlijk alles opgegeven om op het project van Haiti te kunnen helpen. Meer dan twee dagen intensief bezig geweest om er te komen om dan nog eens 1½ dag onderweg te zijn. Zij zetten zich nu volledig voor de gewonden die binnenstromen op het kinderdorp. Na aankomst hebben zij slecht één uurtje hun ogen dicht gedaan en zijn toen direct aan de slag gegaan; een bemoediging zijn voor Johan.

Natuurlijk willen we Johan gaan helpen in dit immense drama en zorgen dat alles wat nodig zo snel als mogelijk aldaar of via Curaçao kan worden gekocht.

Help ons helpen! Maak een gift over naar Stichting Proplan te Gouda op rekeningnummer 435 0 357 en wij zorgen dat geld per direct terecht komt waarvoor gegeven, dus 1 euro erin is 1 euro eruit voor hulp aan de slachtoffers. DOET U MEE? U kunt ook online doneren op onze site www.stichtingproplan.nl.

Willem J. Pronk, voorzitter Stichting Proplan

p.s het versturen van hulpgoederen naar Haïti is kostbaar en erg moeilijk. Met het geld wordt ter plekke gekocht wat nodig is door Johan en wordt fiks bespaard op transportkosten.

***********************************************

NIEUW: klik hier voor de UPDATE van VRIJDAG 22-01-2010

************************************************
  
 

Computers naar Afghanistan

Nu eens heel positief nieuws uit dit land. Sinds enige tijd maakt het Deltion College uit Zwolle dankbaar gebruik van onze dienstverlening voor het versturen van computers. We verscheepten voor hen een partij naar Thailand en de projectleider Arjan Andriessen vroeg of wij ook nog een project wisten waar goede p.c.’s nodig waren? Jazeker, ze zijn meer dan welkom bij een onderwijsproject van het opbouwwerk van het Nederlandse leger in Deh Rawod. Via onze contacten bij defensie kon het transport snel plaatsvinden en dat resulteerde in het onlangs opgeleverde onderwijscentrum, compleet met geïnstalleerde computers. Op de bekende Afghaanse manier zijn de nodige dankwoorden uitgesproken.

7 december 2009 - Afghanistan

Bij het opruimen van allerlei wapentuig is heel wat materiaal nodig. Voor een rupsvoertuig van ‘The Halo Trust’ was met spoed een belangrijk onderdeel nodig. Vaak zeggen we op DB: ‘niet
focussen op het probleem, maar op de oplossing’. Dus het voertuig
rijdt alweer!

12 november 2009 - Ghana

Voor ‘Cyclus’ ging opnieuw weer een container via DB naar het recycleproject in de stad Elmina. Voor de stroomvoorziening een enorme generator en ook nog zo’n 100 kliko’s. Gelijktijdig ging er een flink aantal computers van de gemeente Gouda mee en van de in Gouda niet onbekende Marianka Peters een partij sportkleding en voetballen.
 

10 jaar De Baanderij

10 jaar lang zet De Baanderij zich met man en macht in voor de ondersteuning van goede doelen. Vele projecten zijn met succes uitgevoerd waarbij u als klant onmisbaar bent. Door te tanken of te wassen bij De Baanderij steunt u ons in ons werk als hulpverlener.

Laatste nieuws

Wereld van verschil

Het is niet altijd makkelijk om het verschil te maken. Sterker nog, waarom zou je dat eigenlijk willen? Er zijn waarschijnlijk me... lees meer

Ongekend

Als ik de afgelopen periode zou moeten omschrijven in één woord, dan zou ik zeggen: ongekend! Want of het nu gaat om... lees meer

NIEUWSBRIEF

De december-nieuwsbrief is er weer! Vol met tal van projecten die mede door uw hulp zijn mogelijk gemaakt. En natuurlijk alle info... lees meer

ID COLLEGE WORKSHOP

Onder leiding van Senior-docent Motorvoertuigentechniek J. de Jong van het ID College in Gouda, zijn 12 studenten aan de slag gega... lees meer

NOODHULP OP DE BALKAN

www.stichtingproplan.nl   ... lees meer

FILIPIJNEN 18-11

Rond middernacht vertrekt vanuit Gouda een zending hulpgoederen naar de slachtoffers in het getroffen rampgebied op de Filipijnen.... lees meer

GESLAAGDE OPEN DAG

De open dag bij De Baanderij op 28-09 is naar schatting door ruim 1500 mensen bezocht. Hiermee is de betrokkenheid bij de unieke f... lees meer

OPEN DAG 28-09

Kom naar de GROENE HART DAG op zaterdag 28 september a.s. tussen 10.00-16.00 uur bij De Baanderij in Gouda (bij regen in naas... lees meer

GERED GEREEDSCHAP GERED

Na een moeizame, maar waardevolle periode van hard werken is Gered Gereedschap gered! Althans, er kan een periode worden afgeslote... lees meer

STEUN GERED GEREEDSCHAP

Gered Gereedschap wil een doorstart maken en een nieuw, afgeslankt landelijk dienstencentrum opzetten. Dit dienstencentrum gaat de... lees meer

NIEUWE NIEUWSBRIEF

Begin december 2012 is de nieuw nieuwsbrief weer uitgekomen! Boordevol informatie over de projecten die afgelopen periode weer zij... lees meer

De Baanderij verkrijgt AEO status

Sinds het nieuwe jaar een feit is, mag De Baanderij in Gouda de AEO status voeren. Dit internationaal erkende handelskeurmerk is g... lees meer

NIEUW: noodvoorraad bij rampen

Om nog sneller te reageren op rampen, kunnen hulporganisaties nu bij  De Baanderij terecht voor de meeste basale hu... lees meer

HAITI - uw hulpgoederen met ca. 2 weken in Port Au Prince!

Om de eerste nood te lenigen op Haiti, biedt De Baanderij haar diensten op non-profit basis aan door charters en deelladingen te o... lees meer

Help Haïti

Gouda, 20-01-2010 Onlangs was daar in Haiti een zware aardbeving met desastreuze gevolgen. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen... lees meer

Computers naar Afghanistan

Nu eens heel positief nieuws uit dit land. Sinds enige tijd maakt het Deltion College uit Zwolle dankbaar gebruik van onze dienstv... lees meer

7 december 2009 - Afghanistan

Bij het opruimen van allerlei wapentuig is heel wat materiaal nodig. Voor een rupsvoertuig van ‘The Halo Trust’ was me... lees meer

12 november 2009 - Ghana

Voor ‘Cyclus’ ging opnieuw weer een container via DB naar het recycleproject in de stad Elmina. Voor de stroomvoorzien... lees meer

10 jaar De Baanderij

10 jaar lang zet De Baanderij zich met man en macht in voor de ondersteuning van goede doelen. Vele projecten zijn met succes uitg... lees meer